Median rooli vihapuheen levittämisessä on ollut valitettavan suuri – media voi olla myös ratkaisu ongelmaan

You are currently viewing Median rooli vihapuheen levittämisessä on ollut valitettavan suuri – media voi olla myös ratkaisu ongelmaan
Media on omalta osaltaan ollut mukana normalisoimassa vihapuhetta ja häirintää. Se voi olla myös osa ratkaisua näihin ongelmiin.

Media on omalta osaltaan ollut mukana normalisoimassa vihapuhetta ja häirintää. Se voi olla myös osa ratkaisua näihin ongelmiin.

Moni on varmasti viimeistään viimeisten viikkojen uutisoinnin myötä herännyt siihen, että jotain on rikki. Vihapuheen määrä on räjähtänyt täysin käsiin ja Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa äärioikeisto voi vapaasti maalittaa toimittajia ja pyrkiä hiljentämään eri mieltä olevat. Perussuomalaiset hyökkäävät joukolla toimittajan kimppuun ja Kokoomus seisoo vieressä hyväksyvänä. Maalittaminen on valitettavasti uusi normaali ja esimerkiksi Iltalehden toimittaja Ida Erämaa on saanut aivan käsittämättömän tulvan paskaa niskaan faktapohjaisesta artikkelista.

Ahdistava keskusteluilmapiiri ei kuitenkaan syntynyt yhtäkkiä ja tyhjästä. Persut ovat venyttäneet hyväksyttävän käytöksen rajoja jo pidempään. Samalla koventunut retoriikka näkyy somessa – käytännössä jokaisen median kommenttikentät ovat täynnä rasismia, naisvihaa, vähemmistövihaa,vihapuhetta ja väkivaltafantasioita eri ihmisryhmiä kohtaan.

Mainos

Lue myös: Riikka Purran kommentit maahanmuuttajien sosiaaliturvasta ovat puhdasta rasismia

Vihapuhe ei ole kehittynyt hetkessä

Vihapuheen kehitys on jatkunut useita vuosia ja siihen ovat voimakkaasti ohjanneet myös somen algoritmit, jotka suosivat tunteita herättävää sisältöä. Vihapuhe boostaa näkyvyyttä ja lisää tuloja. Moni media on luopunut turvallisesta tilasta tulojen takia. Yle on käytännössä ainoa isompi mediatalo, jossa keskustelua moderoidaan ja asiallista keskustelua suositaan.

Lue myös: Naisvihaa vai kritiikkiä?

Voidaankin sanoa, että mediataloilla on ollut valtava rooli vihapuheen leviämisessä ja normalisoinnissa ja ne ovat olleet iso osa ongelmaa. Onneksi tilanteeseen voi tulla parannus, kun Persut ja osa kokoomuslaisista ovat hyökänneet rajusti mediaa kohtaan ja maalittaneet toimittajia. Jonkinlaista heräämistä on tapahtunut.

Vihapuheen kitkeminen vaatii lainsäädännöllisiä muutoksia, mutta myös media voi tehdä oman osansa. Sen pitää alkaa moderoida keskusteluita ja luoda turvallinen tila, jopa omien tulojen menetyksen uhalla. Muuten ollaan pian tilanteessa, jossa yksikään eri mieltä oleva ei uskalla puhua.

Moderoikaa keskustelua. Uutisoikaa äärioikeistosta ja tutkikaa taustat. Älkää julkaisko asioita suoraan, vaan tarkistakaa asiat. Älkää antako ääriainekselle tilaa julistaa propagandaa. Ja puolustakaa toimittajianne vihapuheelta ja maalittamiselta, kuten nyt hienosti olettekin tehneet viimeaikaisen ryöpytyksen aikana.

Media oli osa ongelmaa. Nyt se voi olla osa ratkaisua.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.