Eläisitkö itse köyhyydessä, jos saisit valita? Harva eläisi. Hallituksen mielestä köyhyys on kuitenkin yksilön oma valinta. Tämä ajatusmalli on valitettavan kaukana todellisuudesta.
Muistutuksena: yksikään ihminen ei eläisi Kelan etuuksilla, jos tarjolla olisi realistinen vaihtoehto. Asiat kannattaa aina miettiä myös omalle kohdalle ja haastaa omia ajatusmalleja.
Eläisitkö sinä 640 e/kk työmarkkinatuella, vai menisitkö töihin? Jos et eläisi, niin miksi muutkaan eläisivät näin vapaaehtoisesti?
Nostaisitko sinä huvikseen asumistukea, kun voisit selvitä ilmankin? No, pienituloinen ei nosta huvikseen ja täysiä tunteja tekevä voi joutua jatkossa nostamaan leikkausten takia toimeentulotukea. Nostaisitko sinä asumistukea, jos pärjäisit ilman?
Eläisitkö sinä toimeentulotuella, aliravittuna ja ilman kahvilakäyntejä? Jos et, niin miksi kuvittelet muiden elävän vapaaehtoisesti niin?
Lue myös: Perustoimeentulotuella ei elintasosurffata, koska perustoimeentulotuen määrä on riittämätön
Menisitkö mieluummin töihin, kuin olisit minimitason sairauspäivärahalla tai kuntoutusetuuksilla? Jos menisit, miksi kuvittelet, että sairaana olevat eivät valitsisi samoin?
Lue myös: Kaikki työttömät työnhakijat eivät ole työkykyisiä
Mistä köyhyys johtuu, jos se ei ole oma valinta?
Ei ole kovin montaa ihmistä, jotka elävät mieluummin köyhyydessä ja kurjuudessa, kuin tulisivat toimeen omillaan. Valitettavasti se ei ole kaikille mahdollista. Ihmiset eivät voi vaikuttaa aina terveyteensä eivätkä koskaan syrjiviin rakenteisiin. Kukaan ei nosta etuuksia huvikseen vaan etuuksia nostetaan siksi, että on pakko.
Jos et itse eläisi köyhyydessä, kannattaa miettiä, miksi muut valitsisivat elää näin. Tuskin ovat valinneet. Kyseessä on rakenteiden aiheuttama eriarvoisuudesta kumpuava ongelma, joka ei ratkea lisäämällä eriarvoisuutta, kuten Orpon hallitus tekee. Oikeistolainen politiikka on Suomessa nostanut muutenkin eriarvoisuutta valtavasti, mikä käy ilmi esimerkiksi tulo- ja varallisuuserojen räjähdysmäisestä kasvusta. Kyseessä on globaali ongelma, joka aiheuttaa köyhyyttä jokaisessa maassa.
Sen sijaan, että lähdemme leikkaamaan ihmisiltä, joilla ei ole mitään, meidän tulisi tehdä valintoja, joilla ihmiset pääsevät köyhyydestä. Työelämästä voidaan tehdä vähemmän syrjivää ja ei-valkoisia sekä eri vammojen kanssa kamppailevia ihmisiä tulisi saada työelämään mukaan samoilla kriteereillä, kuin muita. Osalla työttömyys voi johtua myös esimerkiksi iästä, sukupuolesta tai osaamisen puutteesta. Valitettavasti Orpon hallituksen leikkaukset heikentävät kaikkien ihmisryhmien mahdollisuuksia työllistyä, täten syventäen köyhyyttä ja lopulta lisäten valtionvelkaa.
Köyhyys ei ole todellakaan ihmisten oma valinta. Köyhyys on seurausta surkeasta politiikasta. Kuten aiemmin sanottua, et varmaan itsekään olisi köyhä. Miksi siis kukaan muukaan valitsisi köyhyyttä?
Siksi empatia on tärkeää politiikassa. Meidän pitää ymmärtää ihmisiä, jotka ovat ahdingossa. He eivät ole sitä tietä valinneet eivätkä leikkauksia ansainneet.
Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.